17 07 2014

Oxfam Novib

Campagne voor een sterk wapenhandelverdrag

De handel in wapens is volledig uit de hand gelopen. Jaarlijks sterven honderdduizenden mensen als gevolg van ongecontroleerde wapenhandel. In juli kan daar verandering in komen: dan vergadert de VN in New York over het allereerste wereldwijde wapenhandelverdrag. Een sterk verdrag zonder concessies is van levensbelang. Voorstanders zoals Nederland moeten dan ook hun rug recht houden.

 

 

In opdracht van Amnesty InternationalOxfam Novib en Pax Christi ontwikkelde SAZZA het concept, de vormgeving en realisatie voor de ControlArms campagne. Animaties, posters en actiesite inclusief interactieve infographics (techniek in samenwerking met GrowingMinds). Uiteindelijk zijn er in totaal bijna 100.000 handtekeningen opgehaald, die overhandigd werden aan minister Rosenthal. De Control Arms campagne bestond uit meerdere fases.

 

 


FASE 1: bewustwording

In de eerste fase lag de nadruk op bewustwording. Wekelijks werden posters met wapenfeiten via social media verspreid. De posters dienden ook om traffic te genereren naar de actiesite met heldere infographics met achtergrondinformatie over de internationale wapenhandel.

 

 

FASE 2: verzamelen van handtekeningen

Op grote evenementen (zoals 5 mei festival en Pinkpop) werden dezelfde feiten op toegankelijke en eigentijdse wijze gecommuniceerd. Het Control Arms actieteam zorgde voor het verzamelen van handtekeningen.

 

 

 

FASE 3: Oproep aan Minister Rosenthal

29 juni: aanbieding 93.499 handtekeningen bij het ministerie van Buitenlandse Zaken. Aangezien minister Rosenthal geen tijd wilde vrijmaken om de handtekeningen in ontvangst te nemen, hebben ze de handtekeningen op de stoep van het ministerie gezet.

 

 

 

 

Foto’s: ©Amnesty International