26 01 2014

Amnesty International

Kijk verder dan Sochi-campagne

Amnesty voert de komende tijd actie om aandacht te vragen voor de mensenrechtensituatie in Rusland. In vrijheid je mening verkondigen wordt voor Russen steeds moeilijker. En gevaarlijker. Met name journalisten, mensenrechtenactivisten, advocaten, homo’s en kunstenaars zijn het mikpunt.

 

 

 

Feiten op een rij:

  • Critici hangen boetes van meer dan 100.000 euro boven het hoofd voor ‘laster’ en ‘smaad’. Daarmee worden journalisten, activisten, bloggers en anderen afgeschrikt hun mening te uiten.
  • De definitie van ‘hoogverraad’ is aanzienlijk verruimd. Iedereen die contacten met buitenlanders onderhoudt, kan nu worden vastgezet.
  • Organisaties die financiële steun uit het buitenland ontvangen of die ‘politieke activiteiten ondernemen’, zijn verplicht zich als ‘buitenlandse agent’ te laten registreren. Doen ze dat niet dan riskeren ze een boete of zelfs gevangenisstraf. Inmiddels hebben bij zo’n honderd ngo’s onaangekondigde inspecties plaatsgevonden.
  • Demonstreren is praktisch onmogelijk gemaakt. Wie zonder toestemming demonstreert, riskeert een draconische boete.
  • Onwelgevallige websites kunnen worden geblokkeerd.
  • En er is een nieuwe wet die homo’s terug de kast in stuurt: informatie verspreiden over homoseksualiteit onder minderjarigen is verboden. Op ‘homopropaganda’ (lees: hand in-handlopen, elkaar een kus geven) staan boetes.

SAZZA ontwikkelde campagnestijl en een serie beelden die de campagne zullen ondersteunen.